a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

Szavazatvásárlás júdáspénzből

emelik a TESZ-dolgozók fizetését, jutalmat kap aki él és mozog

2019. augusztus 31. - Hlavács Judit

A június 26-i rendkívüli testületi ülés elég muníciót ad nekünk a következő napok posztjaihoz. A bölcsipályázatról Balogh Csaba polgármesterjelölt írt, most pedig az első napirendi pontot, az összes önkormányzati cég és intézmény dolgozójának egyhavi jutalmát, a TESZ dolgozóinak 8%-os fizetésemelését, illetve a városi általános iskolák, illetve a pedagógiai szakszolgálat pedagógusainak adott egyszeri, bruttó 150 000 forintos juttatást veszem sorra. 

Az érintettek természetesen megérdemlik az emelést, jutalmat, ezt senki nem vitatja, sőt. Markó József pedig azt mondta, nem azért most oszt pénzt az önkormányzat, mert választások jönnek, hanem mert "most lett". Fogadjuk el igaznak a polgármester állítását, és elemezzük kicsit, miért "lett most pénz", mit mondott erről a városvezető. A Samsungtól délre, ipari park kialakítására Göd területeket vásárolt és sajátított ki, letermeltette róla az erdőt, majd az átminősítésből származó jókora haszonnal továbbadta a Samsungnak, és az ebből származó pénzből finanszírozza most a fejlesztést, a béremelést, a jutalmazást. Az ügyletről az Átlátszó számolt be részletesen.

Lehet, hogy ez a tény Markó József szerint egy adalék lehet ahhoz, hogy a gödiek megszeressék a koreai tulajdonú akkumulátorgyárat, a mi nézőpontunkból viszont arról van szó, hogy eladta az erdőnket, felszámolja Göd "kertváros jellegét", veszélyezteti a lakosok és a környezet biztonságát, hogy szavazatokat vásároljon magának és pártjának a bevételből. Mennyibe kerül mindez? Valamivel több, mint 181 millió forintba, a Kommunikációs Kft. nélkül (a cégnek juttatandó összeget jótékony homály fedi.)

az előterjesztés kiadási részletezője

Ami a béremelést illeti, nagyon ideje volt, hiszen a TESZ dolgozóinak fizetése tragikusan elmarad az egyre emelkedő átlagbértől, illetve a versenyszféra hasonló pozícióitól. Szilágyi Sándor (csak névrokona képviselőjelöltünknek, Szilágyi Lászlónak) és Lőrincz László  ellenzéki képviselők 8 helyett 10% emelésre tettek javaslatot, amit a testület nem támogatott, hiszen a 8% a „megalapozott”. Balogh Csaba kérdésére sajnos ennél bővebb választ nem érkezett, sem az nem derült ki, a +8% mennyivel versenyképesebb más hasonló álláshelyeknél, sem az, hogy a rendelkezésre álló keret miért pont ennyi. Az előzetes felmérésekre vonatkozó kérdést Markó József válaszra sem méltatta, a 8%-ot egyhangúlag megszavazta a testület. Szerintünk egy béremelést ennél komolyabb tervezésnek kellene megelőznie, mind a fedezet, mind a kiadás oldaláról, nem beszélve arról, hogy mi a cél, és azt vajon eléri-e a meghozott intézkedés.

(Adalék volt a megalapozottság kérdéséhez a második napirendi pont: eddig megbízásos szerződéssel dolgozó alkalmazottakat vesz fel a TESZ, illetve egy irodai alkalmazott félállásúból teljesre vált. Vajon ilyen „előrelátó” a városi cég munkaerő-gazdálkodása, vagy nyáron váratlanul annyira kibővültek a feladatok, hogy már nem lehetett két hetet várni a rendes ülésig?)

A tanárok jutalmazása választások előtt nem szokatlan más városokban, Gödön most vezetik be ezt az innovációt. A pedagógusok az iskolák „államosítása”, 2013 óta az önkormányzattal semmilyen jogviszonyban nem állnak, viszont feltehetőleg sok szavazópolgárral állnak szoros kapcsolatban, ez lehet az indok - de hogy mit ér az október eleji pluszösszeg a számlákon, az majd kiderül.

Véleményem szerint egyáltalán nem lenne rossz ötlet Göd részéről rendszeresen, mondjuk 13. havi fizetésként, vagy a költségvetés és a zárszámadás elkészítése után, pedagógusnapi jutalomként támogatnia a város oktatási intézményeiben dolgozókat. Ez esetben a fedezetnek meg kellene jelennie az éves költségvetésben, nem jelentene rendkívüli kiadást, és az érintettek számolhatnának vele. A tanárhiány az országban tragikus, és az igazgatóknak elképesztő trükköket kell bevetnie, hogy magukhoz csábítsák a munkaerőt. (Láttam már facebookos álláshirdetéseket, ahol a jól felszerelt konditeremmel vagy a tesis kollégák által tartott ingyenes aerobikórákkal, esetleg a jó hangulatú, külföldön is rendszeresen fellépő kórussal "reklámozták" az intézményt.) A rendszeresen várható pluszpénz viszonylag erős érv lenne a gödi igazgatók kezében, amivel nem csak a helyi tanerők, óvónénik, de a gödi gyerekek és szülők is jól járnának. Ha emellé még szolgálati lakások is rendelkezésre állnának (igazságtalan lennék, ha eltitkolnám, hogy ezt maga Markó József is említette), azt hiszem, a helyi intézményvezetők - rengeteg társukkal ellentétben - valóban nyugodtabban alhatnának.

Persze ha a helyi oktatás helyzete lenne a fontos a városnak, akár már 2013-ban elfogadhatták volna az előterjesztésemet arról, hogy a város az iskolák tankerület alá rendelése után is tartson fenn folyamatos kapcsolatot az intézményekkel, és szükség esetén anyagilag is támogassa őket. Így marad az ad hoc tűzoltás (ha van mersz a városhoz fordulni segítségért, amikor a KIK-től nem várható valamiért), a szülők önkéntes munkája egy magáncég pályázati támogatásából (mint a Huzella iskola folyosófestése), vagy a kampányszagú alamizsnák. Kérdés, a pedagógusok eladják-e szavazatukat és egy valódi, támogató önkormányzat létrejöttének esélyét egy tál lencséért. Csak azért nem mondom el a választ (én is kaptam már kampányjutalmat a kollégáimmal együtt, igaz, nem Gödön), nehogy emiatt még ezt a kis összeget se kapják meg a kollégáim :).

Hlavács Judit

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://godiosszefogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8715033182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása