a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

Bölcsődepályázat, avagy a fideszes városvezetés állatorvosi lova

2019. augusztus 28. - Gödi Összefogás

Augusztus 26-án ismét rendkívüli testületi ülést tartott a képviselő-testület, csupa rendkívül váratlan ügyben, melyek közül csak a legérdekesebbről, a bölcsődeépítésre beadott pályázatról írok, hiszen ezért jelent meg néhány mindenre elszánt gödi polgár a dolgozók számára teljesen alkalmatlan időpont ellenére, illetve polgármesterünk szerint ezt az ügyet használja fel az ellenzék, hogy hangulatot szítson, és kampánycélból lassítsa az ügymenetet.

Hogy a gödi anyukák vagy a szomszédság maguktól kérdezősködnek, vagy mi hergeltük fel őket, döntse el mindenki maga, mindenesetre mi egyetértünk velük abban, hogy a bővítés számos problémát vet fel, a fakivágástól a meglévő óvoda hosszú távú sorsáig.

Jogos a kérdés, miért most tiltakozunk, hiszen arról, hogy a Pénzügyminisztérium által meghirdetett, bölcsődeépítést támogató pályázaton induljon-e a város, már fél éve is tárgyalt a testület. A válasz prózai, aki nem böngészi rendszeresen a testületi ülések napirendi pontjait, az csak egy átlátszó.hu-s cikkből értesülhetett a tervekről, hiszen a jelenlegi városvezetés nem tartja feladatának, hogy ilyen bagatell ügyekről tájékoztassa a gödieket, neadjisten a véleményüket is kikérje.

A most született döntés értelmében a pályázatot természetesen benyújtja a város, amivel a legnagyobb probléma, hogy a helyszín teljesen alkalmatlan egy újabb intézmény befogadására – hiszen közvetlen környezetében négy másik oktatási intézmény (óvodák a Jávorka és a Béke utcában, piarista szakközépiskola a Jávorka utcában, a Huzella Tivadar általános iskola a Petőfi utcában) napi forgalma bonyolódik kifejezetten keskeny és rossz állapotú utcákon, amit súlyosbít, hogy a Duna és a 2. sz. főút között itt a legkeskenyebb a város, mindössze egyetlen észak-dél irányú útvonallal.  Az ülésen maga a főépítész nevezte a közlekedési helyzetet „tarthatatlannak” – pontosabban szerintünk nemigen fogalmazhat, aki járt már a környéken hétköznap reggel nyolc óra körül.

Ennek ellenére ide kell bölcsit építeni, hiszen az önkormányzatnak nincsen másik telke, nem is tud venni, és egyébként is most azonnal kell dönteni. Nem számít, hány fát kell kivágni, nem számít, mi lesz a szintén szűkös óvodai férőhelyekkel, nem számít a közlekedési probléma, mert egyszeri és megismételhetetlen lehetőségünk adódott 480 millió forintot elkölteni az állam, tehát nem a „mi” pénzünkből. (Most ne firtassuk, az állam pénze honnan lesz, vagy hogy mennyit kell hozzátenni a városi költségvetésből.) Meg hát készíttettünk egy tervet, hát most dobjuk ki? A pályázatbeadás amúgy sem kötelez semmire, ha megnyertük is, visszamondjhatjuk.

A bölcsődeépítés ügye tűpontosan világít rá a jelenlegi városvezetés két legsúlyosabb hibájára.

Az egyik, hogy teljességgel hiányzik a képesség vagy a szándék a hosszú távú, stratégiai tervezésre és e tervek megvalósítására. Hogy mennyi bölcsődei és óvodai férőhelyre van szükség, a demográfiai adatokból kiolvasható, ennek ellenére intézkedés csak akkor várható, ha egyszerre „ég a ház”, és esik be egy pályázati lehetőség. A városi beruházások nem az igényekhez, hanem hirtelen ötletekhez vagy lehetőségekhez igazodnak, ami akkor is abszurdum lenne, ha az államtól kapott összegek nem szintén a mi zsebünkből kerülnének ki. Mindegy, oktatási vagy egészségügyi intézményről, út- vagy járdaépítésről vagy a lehetséges gazdasági, turisztikai vagy egyéb jövőképről van szó, Gödön 15-30 éve (a jelenlegi vezetésből néhányan már a Tanácsnak is tagjai voltak) ad hoc születnek a döntések.

A másik probléma, hogy teljességel hiányzik a párbeszéd a városvezetés és az érdekelt lakók között. Pedig senkinek - még nekünk sem – lapul a zsebében a bölcsek köve, aminek segítségével kitalálhatná, mire van szüksége az időseknek, a fiataloknak, a gyermeket nevelőknek vagy a Gödön vállalkozóknak. Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, a lakóközösségi fórumok, a közösségi tervezés módszertana vagy az egyszerű közvélemény-kutatások régóta ismert és alkalmazott technikák a városfejlesztésben. Számítástechnikai, online támogatással pedig mindez sokkal olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb, mint akár 10 évvel ezelőtt.

Összefogásunk ereje a sokféleségben rejlik – sokkal jobban tudjuk képviselni a gödiek érdekét így, hogy különböző hátterekből, pártokból jöttünk, hiszen a gödiek is sokfélék. Hónapok óta egyeztetünk, keressük a közös pontokat. Programunkban azt írtuk le, ami összeköt, mindannyiunk, a város érdekét szolgálja. Alapja a tervezés, a hozzáértő megvalósítás (amit szakemberek, nem pedig pártdelegáltak garantálnak majd), és a folyamatos, kétirányú párbeszéd a gödi polgárokkal.

Minden ellenkező híresztelés ellenére a gödi Fidesz leváltható, ezt mutatják az EP-választások eredményei is. Az esélyes pedig a pártok összefogása, minden más szervezetre vagy jelöltre leadott voks a Fideszt erősíti, hiszen az ő támogatóik egységesek és fegyelmezettek. Ha változást szeretne Göd vezetésében, támogasson minket aláírásával, szavazatával.

Balogh Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://godiosszefogas.blog.hu/api/trackback/id/tr7815027584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása