a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

Göd újabb kincse egy termelői piac

2019. augusztus 14. - Gödi Összefogás

Civil nyomásra megtört a városvezetés ellenállása és újra lehet termelői piaca Gödnek. Helyszínnek a nem üzemképes Kincsem parkot jelölték ki, a ráköltendő plusz tízmilliókért pedig elfelejtett pályázni az önkormányzat. Mindezek ellenére új piacunk szeptember 7-től várja látogatóit. 

received_2745733555456524.png

 

Örömmel jelenthetem, hogy Gödön végre lesz termelői piac! Ráadásul nem máshol, mint a Kincsem parkban! Hiába nem pályázott a város, ellentétben nagyjából az összes környező településsel, az 50 milliós állami támogatásra, megvalósul a fejlesztés és szeptember 7-én nyitja a kaput Göd új termelői piaca.

Egy civil, aki piacról álmodott

A mostani fejlesztéssel a majdnem 50 éve egyesült Alsógöd és Felsőgöd végre egységes központtal fog rendelkezni, ahol a lakók találkozhatnak egymással, megismerhetik a helyi termelőket, és minőségi helyi árukkal tölthetik meg kosarukat.

Helyi lakosként nekem ez úgy hangzik, mint egy mesebeli álom, és mindezt egy helyi civilnek, a projekt szervezőjének köszönhetem. Már évek óta szeretett volna egy termelői piacot Gödön, és kezdeményezése most célba ért. Felsőgödön van ugyan egy apró piac néhány árussal, és a TESZ udvarán is volt egy próbálkozás piac indítására, de az sikertelennek bizonyult. Ám Alsó- és Közép-Gödön már csak a régiek emlékezhetnek a piacokra pl. a Petőfi téren vagy a Zöldfa Vendéglő helyén. Ezért a gödieknek a szomszéd településekre kell eljárniuk a klasszikus piaci élményért.

Így pazarlunk mi

A remény újraéledt, amikor a Kormány vállalta, hogy akár 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesít azokat a projekteket, amik helyi termelői piacokat vagy vásártereket alakítanak ki. Erre azonban az Önkormányzat nem pályázott, így a város elesett ettől a támogatástól. Eközben a környező települések mind nyertek a pályázaton.

Nehéz magyarázatot találni egy ilyen döntésre, ugyanakkor a városvezetés elkötelezettnek tűnt - a piac ellen: hiába jelezték többször többen, hogy lenne igény piacra, hiába vannak a városban és a környéken helyi termelők, Markó József polgármester még így is igyekezett lebeszélni a civileket és a Gödi Növénykedvelő Klubot arról, hogy megpróbálkozzanak a piac beindításával. Azonban kitartottak, és a jegyzőnél hivatalosan is kérvényezték a piacnyitást.

A végső lökés

Ezzel egyidőben színrelépett a Gödi Összefogás, akik a közösség megerősítését és a termelői piac biztosítását tűzték ki célul, a megváltozott hangulatot pedig már az önkormányzat sem hagyhatta figyelmen kívül. Kampányunk hatására kénytelenek voltak reagálni és végre eleget tettek a lakók azon kérésének, hogy ne kezeljék félvállról a közügyeket. 

received_2321058308014771.png

Most már ott tartunk, hogy a helyszínt is biztosítják, bár ez érdekes módon a Kincsem park lesz. A parkról online és a jelenlétemben történt helyszíni bejáráskor is beismerte már a városvezetés hogy hiába van átadva 2 éve, nem üzemképes, mert a burkolatot kell cserélni és korszerűsíteni kell a fűtést. 

Ennek eredménye, hogy a Kincsem udvarházat összesen 20 255 000 forintból tervezi az Önkormányzat felújítani. Rejtély, hogy miért nem adott le pályázatot a városvezetés a vissza nem térítendő 50 millió támogatásra, amikor ennyire kézenfekvő és indokolt lett volna.

A cél megvalósult, a piac szeptember 7-től várja a vásárlókat. Remélem ez a hír másnak is olyan örömteli, mint nekem, annak ellenére, hogy a piac nem a városvezetésnek, hanem a lakók kitartásának a gyümölcse. Vezetésem alatt a gödieknek nem az önkormányzat ellenében, hanem azzal közösen lesz lehetősége fejleszteni városunkat. Mert Göd jobbat érdemel! 

Balogh Csaba

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://godiosszefogas.blog.hu/api/trackback/id/tr3315009720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása