a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

Samsung, 2020 március

polgármesteri tájékoztató a tárgyalásokról

2020. március 14. - Gödi Összefogás
Az átláthatóság jegyében tájékoztatom Önöket, hogy 2019 novemberétől, önkormányzatunk bevonásával folyamatos egyeztetések folynak a SAMSUNG SDI gyártelepének bővítéséből adódó közúti kapcsolatok kialakításáról. A tárgyalások több fordulóban, több helyszínen folytak.

Résztvevők:
A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (a továbbiakban: Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA)
Samsung SDI Magyarország Zrt.
Samsung Engineering Magyarország Kft.
Göd Város Önkormányzata
A tárgyalások változó összetételben és változó helyszínen kerültek megtartásra a megfelelő szakemberek, szakértők bevonásával.Az útkapcsolatok tárgyalásakor külön választottuk az építkezések kiszolgálására szolgáló, az építkezés ideje alatt használatos ideiglenes utak és a gyártási tevékenység alatt használatos állandó útkapcsolatok témakörét.A tárgyalások célja az önkormányzatunk részérőlOlyan megoldások keresése, ami a legkevésbé terheli meg a város jelenlegi úthálózatát és a szükséges és elfogadható mértéknél nem nagyobb terhelést jelent a lakosság számára.

I.TÉMA IDEIGLENES UTAK

Kiinduló helyzet: az 1. számú ábrán láthat 1-es számmal jelzett útra vonatkozóan már az önkormányzati választás előtt kialakult a megegyezés, az út az önkormányzat kivitelezésében kerül megvalósításra a források a tartalékban rendelkezésre állnak. Jelenleg az utolsó kisajátítási eljárások lezárása van folyamatban, aztán indul az útépítés. Ez az út ugyan az építkezés kiszolgálására jön létre, de megmarad, hiszen az érintett területek hasznosíthatóságát jelentősen javítja.Ennek az útnak a tárgyban nem voltak már nyitott kérdések, a megállapodások abban a fázisban vannak, hogy jelentős kártérítési igények nélkül az elállás nem lehetséges.A SAMSUNG SDI. igényelt egy másik megközelítő utat is, melyre az 1. számú ábrán a 2.út jelölést alkalmaztuk. Erről az útról több változatban is készült nyomvonalterv. Ezek azonban mind olyanok voltak, amelyek a forgalmat a már meglévő gödi úthálózatra terelték volna. Javaslatunkra a felek elfogadták az ábrán látható, az M2 gyorsforgalmi úttal párhuzamos nyomvonalat, ún. déli megközelítést, mely ideiglenes útként az építési terület déli határához fog csatlakozni és az erdőn átvezető meglévő földút nyomvonalán fog haladni. Ez az út vagy javított murvás út, vagy betonelemekből készült útként kerül kialakításra.

Azt kérte az Önkormányzat, hogy ha murvás kialakítás lesz, akkor a kivitelezői szerződés tartalmazzon a fenntartásra, locsolással való pormentesítésre és a végén az elbontásra vonatkozó feltételeket. A betonelemes megoldás esetén, mivel az a környezetre nézve kisebb károkozó hatással járhat, elbontási igénnyel nem léptünk fel.