a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

Októberben nyerni fogunk... de minimum oda a kétharmad :)

esélylatogató adatok alapján

2019. szeptember 10. - Hlavács Judit

"Jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó."
Niels Bohr

Akik versenybe szállnak

Tegnap lejárt az ajánlásgyűjtés határideje, és ha bízhatunk abban, hogy mára a valasztas.hu is utolérte magát (tegnap estig biztosan nem sikerült az összes Gödre bejelentett jelölt feltöltése), akkor tudhatjuk, kik álltak a rajtvonalra. A Fideszen és a Gödi Összefogáson kívül polgármesterjelöltet állított a Mi Hazánk, valamint van egy független aspiráns is. Az említett szervezeteken kívül minden körzetben indul az MSzP-Liberálisok választási szövetség, valamint itt is feltűnnek az önálló jelöltek.

Amíg nem indultam választásokon, fogalmam sem volt, hogyan megy ez, így most egy kis gyorstalpaló a politikai szüzeknek: egyfordulós választás van, tehát mindenhol (Gödön polgármester + 8 egyéni képviselői körzet) a legtöbb szavazatot kapó jut mandátumhoz, a képviselői helyet nem szerző szavazatok kompenzációs listára kerülnek. Gödön így három helyet osztanak ki, a hírhedt d'Hondt mátrix alapján - ha egy szervezetnek sokkal-sokkal több (legalább a duplája) szavazata van a többieknél, megszerezhet kettőt, de általában inkább az a valószínű, hogy három lista között oszlanak meg a mandátumok. (Matematikarajongók itt nézhetnek utána a pontos metódusnak.)

Az esélyesek

Akinek már idáig hosszú volt, összefoglalom a lentebbi hosszú szöveget: az adatok azt mutatják, polgármester csak Markó József vagy Balogh Csaba lehet, az egyéni körzetekben vagy fideszes, vagy összefogásos jelölt fog nyerni, kompenzációs listán szintén a Fidesz, az Összefogás, esetleg jó nagy szerencsével (és/vagy munkával) a Mi Hazánk juthat mandátumhoz, az összes többi aspiráns (és szavazóik) a "részvétel a fontos" jegyében tervezgetheti a jövőjét. Balogh Csaba, illetve jelöltjeink jó eséllyel legyőzhetik a jelenlegi fideszeseket, akkor is, ha a változást akarók egy része másokra szavaz. (Ha pedig mindenki ránk voksolna, aki nem szeretné, hogy 13 év polgármesterség és jóval több esztendő képviselőség után Markó József és csapata folytatná, akár már hátra is dőlhetnénk.)

Az adatok

Jósolni persze nehéz, de most rendelkezésünkre áll néhány friss, konkrét szám: a május 26-i európai parlamenti választások eredményei. (Nem csak nekünk, a Fidesznek is - nyilván aggódnak, ezért "tolják fullba" a propagandát a Gödi Körképben, ezért cenzúrázzák a nevetségességig a Gödiek facebook-csoportot, és Dunakeszin bizonyára ezért kampányol Dióssi Csaba kék-fehér-zöld városi színekben, alig észrevehető Fidesz- és KDNP-logókkal.)

részvételi adatok, forrás: valasztas.hu

listás eredmények, forrás: valasztas.hu

Az eredmények választókörökre lebontva is ismertek, megnézhetők a valasztas.hu oldalon.

Ebből készítettünk grafikonokat - a felsőn az látszik, hogy egy (a 2. sz.) kivételével minden egyéni körzetben több szavazatot kaptak az Összefogás pártjai (kék), mint a Fidesz (narancs) . A lenti kördiagram pedig azt mutatja, hogy a városban összesen mennyivel több volt az Összefogás pártjainak a szavazata (kék), mint a Fideszé (narancs).
diagram.jpg

A fenti képeken nem az összes, hanem csak a Fideszre, illetve az Ellenzéki Összefogás pártjaira leadott szavazatok szerepelnek (de az eredményt ez nem befolyásolja, amennyiben feltételezzük, hogy az mszp-sek továbbra is az MSzP-re, a Mi Hazánk szavazói a Mi Hazánkra szavaznak, nem pedig a Fideszre vagy ránk).

Ha a szavazatok simán összeadhatóak lennének, és azok (és csak azok) mennének el szavazni október 13-án, akik májusban is ott voltak, a kettes körzet kivételével minden egyéni mandátumot vinnénk, a polgármesteri széket is :). Természetesen ez nem ilyen egyszerű, van, akiknek a jelölt személye számít, illetve inkább otthon marad/másra szavaz, ha valamelyik párt számára nem elfogadható. Mint ahogy lehet fideszes, akinek a gödi garnitúra vállalhatatlan, vagy olyan ellenzéki szimpatizáns, aki egyébként teljesen elégedett a város jelenlegi állapotával, az elmúlt tizensok év látványos fejlődésével, a "kertvárosi jelleg megőrzésével", a járdaépítésekkel és az aszfaltozásokkal... (még ha ez elég valószínűtlen is).

Futottak még...

És akkor beszéljünk a többiekről, akik még indulnak. Első legyen a Mi Hazánk, hiszen ők azok, akik nem a teljesen esélytelenek nyugalmával indulnak neki a kampánynak. Polgármesterjelöltjük, Sipos Richárd 2010 óta jobbikos tagja a képviselő-testületnek, 2014-19 között a fideszes többség kegyéből a Közművelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke. Pártja szakadásakor a Mi Hazánkhoz csatlakozott, nyilván nem függetlenül attól, hogy időtlen idők óta Dúró Dóra közvetlen munkatársa. Úgy tűnik azonban, a szélsőjobbos Fidesztől jobbra már nincs tér senkinek, a Mi Hazánk az EP-n mindössze 3,29 %-ot kapott országosan. A gödi 3,49% nagyjából ugyanennyi, ez 279 db szavazatot jelent az 52,86%-os részvétel mellett. Ha az előző választásokat nézzük, 2014-ben 42%-os (tehát 10 százalékponttal alacsonyabb) részvétel mellett 549, 2010-ben ugyanekkora, 43%-os részvétel mellett 470 szavazat kellett a kompenzációs mandátum megszerzéséhez. Mondhatnánk, már az is meglepő, hogy összejött a 300 ajánlás a polgármesterjelöltséghez, de számításba véve, hogy a Jobbik teljes gödi szervezete a Mi Hazánkhoz igazolt, azért erre még van magyarázat. A polgármesteri versengésbe nagyon nem fog beleszólni, és matematikailag egyébként is csekély a remény, de annak azért érdemes rájuk szavaznia, akinek teljesen mindegy, ki lesz a polgármester és milyen többségű a testület, ellenben fontos a Mi Hazánk, vagy az, hogy Sipos Richárd képviselő maradhasson. 

Nagyon érdekes kombináció az MSzP-Liberálisok csapata, akik polgármesterjelöltet nem állítottak. (Nem jött össze a 300 aláírás vagy meg sem próbálták?) Közös listaként 10% a bejutási küszöbük, nehéz megérteni, az EP-n Gödön elért 5,38%-os MSzP-Párbeszéd eredményhez hozzáadva egy mérhetetlen, Gödön nyomokban sem előforduló, országosan is alig létező szervezetet, hogyan szeretnék ezt átugrani. (A Párbeszéd az Összefogást erősíti, a szocialisták egyik nagyembere az ATV-n épp megdöbbenésének adott hangot a gödi fejlemények miatt.) Ötletem sincs, ki szavazzon rájuk, lehet, úgy járnak mint az MSZDP 2010-ben: 166 szavazatot kaptak összesen, miközben a jelöltté váláshoz is sokkal több támogató kellett. (Azóta sem megy ki a fejemből, honnan szerezhették a kopogtatócéduláikat anno.)

És akkor vannak a függetlenek és a "függetlenek": polgármesterként például Hegedűs Gergely Jövőépítő. (Nem vagyok akkora balek, hogy idelinkeljem: tessék rákeresni a Facebookon :) ) Szerencsére a felesége küldött nekem egy üzenetet, hogy támogassam és nézzem meg a videóját, így nem vagyok teljesen tanácstalan - a hölgy a facebookja szerint pl. Budapesten él. Azt nem vetem Gergely szemére, hogy oldala szeptember 6-án indult (az én politikusi oldalam is augusztus 29-i), de azt igen, hogy egy dögunalmas videóüzeneten kívül semmit nem árul el magáról. Az fog rá szavazni, akinek fogalma sincs, mit ikszeljen, de nem akart otthon maradni, és nem tudja, hogyan rajzoljon... hát azt.

A körzeti független jelöltek között pedig vannak bizonyosan jó szándékú lokálpatrióták, meg talán nem annyira jó szándékú ismeretlen nevek, akik motivációját lehet találgatni. Elképzelhető, hogy tőlünk "vesznek el" szavazatot, szerintem ezen szomorkodni nem érdemes - aki valóban változást akar, az tudja, ki az esélyes a Fidesz leváltására (ha már eddig kitartott, akkor bizonyosan).

Az elmúlt hetekben az aláírásgyűjtés alatt nagyon sok emberrel találkoztam, beszélgettem, több ismeretlennel, mint ismerőssel. Sokan szeretnének új lendületet adni a városnak, de nem bíztak benne, hogy a Fidesz leváltható. Nekik, és a hasonlóan gondolkodóknak írtam ezt a posztot.

Nem álmodozunk, a tények szólnak amellett, hogy jó emberekkel, átgondolt programmal, kemény munkával október 13-án új pályára állíthatjuk Gödöt. Nehéz a dolgunk, hiszen a jelenlegi városvezetés a mi pénzünkből kampányol a városi újságban, próbálja meg megvásárolni az alkalmazottai szavazatát, szemérmetlenül hallgattatja el és záratja ki a Gödiek Facebook-csoportból nem csak a kritikus hangokat, hanem a kérdezőket is, a kormány az ő érdekükben riogat és osztogat alamizsnát a nyugdíjasoknak. De mi hiszünk az igazunkban, a közösség erejében, a gödiek bölcsességében. Ha Ön is változást szeretne, ossza meg ezt a posztot. Ha nem nyíltan, akkor csak az ismerőseinek küldje el. Vagy csak mondja el nekik, hogy van remény, és akkor tényleg lesz. :) 

Hlavács Judit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://godiosszefogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8515061042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2019.09.11. 22:26:49

A gödi összefogás szempontjából egy 10-es skálán mennyire kell örülni, hogy Sipos képviselő is indul a polgármesteri címért? Hogy látjátok, a jelenlegi erdőirtó, migránssimogató polgármestertől visz majd el szavazatokat, vagy az összefogás jelöltjétől?

zFuly 2019.09.13. 22:27:21

@Tranquillius: Nehéz megmondani, kitől visz el szavazatokat.
Sipos képviselő úr megpróbálja megoldani, hogy a következő ciklusban is képviselő legyen. Egyesek a testületben többen is a kényelmes egzisztencia okán indulnak még. Hogy Sípos képviselő úr is ebbe a körbe tartozik-e, azt nem tudom.
Indulása vélhetően olyanokat mozgat meg, akik a közös jelöltekre egyébként nem szavaznának, így én személyesen inkább arra hajlok, hogy indulása kevéssé befolyásol bármit is.
A visszajelzések alapján jól állunk, Csaba egyre ismertebb, népszerűbb. :)
süti beállítások módosítása