a Göd várost vezető Összefogás Frakció blogja

Gödi Összefogás

"Fejlődik a város"

avagy hogyan aratják le a civilek babérját - Balogh Csaba írása

2019. október 10. - VajdaViktória

Nemrég minden gödi lakos kapott egy gyönyörűen kivitelezett, feltételezhetően nem olcsó kiadványt a gödi Önkormányzattól, mely a gödi fejlesztéseket tartalmazza. Szépen és jól hangzik, de ez a kiadvány szégyenteljesen megvezeti a választópolgárokat.

A kiadvány címe: „Fejlődik a város, önkormányzati beszámoló”, ami azt sugallja, hogy az önkormányzat leírja, mi történt az elmúlt öt évben. A kiadó stimmel, de a beszámoló cím messze van a valóságtól. Nem derül ki, hogy mit köszönhetünk a városvezetésnek, illetve mit finanszíroztak és hajtottak végre az önkormányzat ráhatása nélkül – konkrétumok, hogy mennyi a kiadás, a bevétel, milyen kihívások állnak előttünk és ezzel hogyan nézünk szembe, egyáltalán nem kaptak helyet a kiadványban. Egyértelműen kampánycélból született, mert csak az önkorányzat legnépszerűbb tetteit és terveit emeli ki, a lakosok érdekeit fenyegető döntések említés szintjén sem jelennek meg.

Vegyük sorra akkor, mi van csupán a sorok közé írva, és mi az, ami onnan is hiányzik.

Rendszeresen láttuk már, ahogy a polgármester, amikor megkérik egy közútkezelő fennhatósága alá tartozó út lassítására vagy javítására, egyből felteszi a kezét. Ennek ellenére, ha ugyanaz a vállalat elvégez egy hosszú évek óta tervezett beruházást, akkor máris Neki köszönhetjük meg. Még akkor is, ha az Ady Endre felújításának már 2 éve kellett volna megvalósulnia, és most rosszabb a helyzet, mint négy éve. Ugyanígy sem az M2 bővítését, sem az Ady Endre utat, sem a vasútállomásokat, sem a Samsungnak köszönhető adót nem ismerhetjük el az önkormányzat érdemének.

A profin, de aljas módon megfogalmazott kijelentések  közül csak egyet hadd emeljek ki, nehogy félrevezesse a „jóhiszemű és más érdeklődőket”: „Az önkormányzat 2019 őszén 30 hektáron 300 000 facsemetét ültet a gazdasági övezet környezetében az M2-es autóút mellett.” Ez azt is jelenthetné, hogy a gödieknek kedvező módon a Samsung körbe lesz véve erdővel. De nem!

Az ültetés helyszíne az M2 túloldalán parlagon heverő gazdasági övezet, tehát a (néhány évized múlva megnövő) erdő a Samsung által kibocsátott szennyezésektől sehogy nem védi majd a lakosokat.

Jellemző az is, hogy pl. Neveleket vízelvezetéssel, csatornával és aszfaltos úttal hitegetik, miközben pont ugyanezt az ígéretet tették 5 évvel ezelőtt, a településrész csatlakozásakor. Ez ám az újrahasznosítás – bármennyiszer újra és újra meg lehet ígérni!

Arról már nincs említés a füzetben, hogy a Temető-táblára majdnem 700 lakóegységet szeretnének engedélyezni, ami feltehetőleg több mint 15%-al fogja megnövelni Göd lakosságát. Nem fejti ki a cikk, hogy az új Szivárvány Bölcsődét a szülők és lakosok panaszai ellenére egy abszurd helyre tervezik, és hogy a terveik még mindig nem adják meg a lehetőséget az ideális létszámú csoportoknak, mert annak a jogilag maximálisan megengedett határát feszegetik még a napokban tartott rendkívüli üléseken is. Tényleg fontos, hogy a közösségi épületek és azok bútorzata karban legyen tartva, de kapacitásban is hiányt szenvednek a lakosok. Ezen valóban segíthetne a Kincsem park, de az a 2 éve tartott átadás óta nem üzemképes hivatalosan, a rosszul tervezett burkolat és az igénytelen kivitelezés miatt.

Tele van tehát a kiadvány a civilek, állami vagy magáncégek sikereivel, látványtervekkel és ígéretekkel, féligazságokat mutató diagrammokkal, fideszes politikusok fotóival. De a kihívások, amiket városvezetőink maguk generálnak, nem kerültek bele a beszámolóba. Úgy szeretne tűnni, mintha a lakosok érdekében éjt nappalá téve munkálkodó politikusok a gödiek hiteles tájékoztatásának érdekében adták volna ki, csak ennek ellentmond az a pökhendi, kioktató, az egyszerű kérdéseket is kicenzúrázó facebookos kommunikáció, ami miatt már fél Göd háborog. A „Fejlődik a város” egyértelműen egy kampánynyomtatvány, ami jogszerűtlen a felelős kiadó, Markó József polgármester részéről.

Ne hagyjuk, hogy a „ne csináljunk semmit, akkor nem hibázunk” „ígérgessünk, az mindig bejön” „hallgattassunk vagy torkoljunk le minden kritikus hangot” típusú önkormányzati hozzáállás határozza meg a következő 5 évet Gödön! Nem az az érték egy testületben, hogy többmilliárdos költségvetéssel gazdálkodnak, amit mi fizetünk nekik, hanem hogy azt a lakosok érdekében hasznosítják. Minden lakos igényét figyelembe véve!

A bejegyzés trackback címe:

https://godiosszefogas.blog.hu/api/trackback/id/tr3515216772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása